Buchetul – accesoriul nelipsit al miresei
În luna florilor, aș dori să dezbat un subiect care mă fascinează și care mereu umple inima de bucurie – florile. Deși s-au scris și se scriu multe despre florile ce împodobesc nunțile, eu am ales să mă concentrez în special asupra buchetului de mireasă.
Buchetul de mireasă este un accesoriu esențial al ținutei miresei. În vremurile antice din Roma și Grecia, miresele primeau buchete de plante aromate și medicinale cu scopul de a le proteja de spiritele rele și ca afrodiziace. Acest concept al buchetului, așa cum îl cunoaștem azi, a fost introdus de regina Victoria, care la propria sa nuntă a avut un buchet compus din flori proaspete și doar câteva plante aromatice.
În folclorul nostru, se spune că buchetul de mireasă era format din flori din grădina mirelui, fiind în general roșu ca simbol al iubirii și prețuirii sale față de aleasa inimii sale. În prezent, s-a păstrat tradiția în care mirele oferă buchetul miresei în ziua nunții, iar un obicei vechi și în continuare practicat în anumite zone ale țării este ca mirele să cumpere buchetul miresei.
Dar cum alegem buchetul de mireasă? Ce flori să includă, cât de mare să fie, ce paletă de culori să alegem, cum să îl asortăm?
Acestea au fost întrebările pe care le-am avut și eu acum 8 ani când am selectat propriul meu buchet, și voi încerca să vă ofer răspunsurile mele acum.
Florile care compun buchetul sunt strict în funcție de preferințele voastre. Este important de menționat că florile de sezon sunt mai accesibile din punct de vedere financiar și pot fi mai ușor de procurat. De exemplu, bujorii sunt în sezon în lunile mai-iulie, de la această dată înainte devenind tot mai scumpi și mai puțin rezistenți, deoarece nu sunt cultivați pe tot parcursul anului. Același lucru se aplică și la lacramioare. Acestea sunt doar două exemple obișnuite. Există și flori care sunt disponibile pe tot parcursul anului, precum trandafirii, hortensiile, floarea miresei, și altele. Este preferabil să alegeți flori rezistente care nu necesită multă apă și nu sunt sensibile la căldură excesivă (în cazul în care nunta are loc în luni cu temperaturi ridicate). La categoria florilor sensibile putem include lalelele, liliacul, orhideele și lista poate continua. Voi realiza o listă atât cu florile frecvent utilizate în buchete și sezonul lor de înflorire, cât și cu cele mai sensibile flori care nu sunt recomandate pentru buchetele de mireasă, pe care o voi atașa ulterior acestui articol.
Dimensiunea buchetului depinde din nou de dorințele voastre – cu toate acestea, sfatul meu este să vă asigurați că puteți cuprinde tulpinile buchetului într-o singură mână, deoarece îl veți purta mult timp și aveți nevoie ca măcar o mână să fie liberă pentru alte activități. Cu cât buchetul este mai mare, cu atât va fi mai greu și mai dificil de purtat.
Buchetul miresei poate fi integrat în tematica florală a nunții sau poate fi independent. Ar fi preferabil să existe o legătură între florile care decorează locația și buchetul miresei, florile de pe piept/brățări și florile de pe mașini, dar aceasta nu este o regulă obligatorie. La nunta mea, de exemplu, am avut un buchet din frezii albe, iar restul aranjamentelor au fost compuse din flori de sezon (hortensii, lalele, narcise, lysianthus, mini-roze și câteva frezii ici și colo). Cu toate acestea, am insistat să purtați în piept o floare de frezie, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere mai puțin inspirată, deoarece frezia este o floare delicată și sensibilă, și după cununia religioasă, unde a fost foarte cald și au avut loc o mulțime de îmbrățișări și pupături, floarea de frezie a fost deteriorată.
Este adevărat că, în cazul în care aveți o tematică mai neconvențională pentru nunta voastră, cum ar fi un stil boho, sălbatic sau floral, buchetul de mireasă se va integra perfect în această tematică pentru a completa farmecul alesei. În cazul nunții mele, tematica a fost una primăvăratică, având loc în luna mai, și am decis să păstrez această tematică.
Pentru miresele care doresc ceva neconvențional și nu un buchet obișnuit, există alternative interesante:
- Un evantai decorat cu flori,
- Un inel decorat, care poate fi purtat cu ușurință pe mână ca o poșetă.
Deoarece buchetul este un accesoriu ce completează ținuta miresei, vă sfătuiesc să alegeți cu inima florile care vă plac, în nuanțele care vă aduc o stare de bine. Pornind de aici, celelalte aranjamente florale din cadrul evenimentului ar trebui să fie o continuare a mesajului exprimat de buchetul vostru.